On-line ISSN:2147-155X

TEMİZLİK AMAÇLI KİMYASALLARIN KULLANIMI

5 Eylül 2014, Cuma, 1:20 | Alandan Sesleniyoruz | 1.054 kez okundu | 0 yorum
TEMİZLİK AMAÇLI KİMYASALLARIN (TUZ RUHU, ÇAMAŞIR SUYU vb.) KULLANIMI KONUSUNDA HALKIMIZA YÖNELİK BİLGİLENDİRME NOTU Uzm.Dr. Serol Deveci                 Son olarak Antalya’da bir yurttaşımızın yaşamını yitirmesine yol açan acı olayla, yeniden gündeme gelen çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi temizlik amaçlı kimyasalların kullanımı konusunda halkımızın bilgilendirilmesi gerektiği düşünülmektedir. Çamaşır suyu (Sodyum Hipoklorit) ve tuz ruhu (Hidroklorik […]

TEMİZLİK AMAÇLI KİMYASALLARIN (TUZ RUHU, ÇAMAŞIR SUYU vb.) KULLANIMI KONUSUNDA

HALKIMIZA YÖNELİK BİLGİLENDİRME NOTU

Uzm.Dr. Serol Deveci

                Son olarak Antalya’da bir yurttaşımızın yaşamını yitirmesine yol açan acı olayla, yeniden gündeme gelen çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi temizlik amaçlı kimyasalların kullanımı konusunda halkımızın bilgilendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.

Çamaşır suyu (Sodyum Hipoklorit) ve tuz ruhu (Hidroklorik Asit) özellikle birlikte kullanıldığında, açığa çıkan Klor gazı nedeniyle ciddi sağlık sorunlarına hatta ölüme yol açabilmektedir. Özellikle KOAH, astım ve bronşiti olanlarda etkiler çok daha belirgin ve şiddetlidir. Solunan gazın miktarına, karşılaşma süresine, ortamın havalandırılmasına, ortam havasındaki oksijen oranına bağlı olarak değişen sağlık etkileri:

  • Gözlerde yanma,
  • Öksürük,
  • Nefes darlığı,
  • Boğaz tahrişi,
  • Öğürme, kusma,
  • Solunum güçlüğü ve ölümdür.

Bu tür maddeler çocukların ulaşamayacakları, doğrudan güneş görmeyen serin yerlerde ve ağızları kapalı olarak saklanmalı, boş ambalajları başka bir amaçla kullanılmadan atılmalıdır. Kullanılırken kapı ve pencereler açık tutulmalı, ortam havalandırılmalı ve KESİNLİKLE BİRLİKTE KULLANILMAMALIDIR.

 

 

İLK YARDIM

 Göze teması durumunda: Gözler akan su altında 15-20 dakika yıkanır. Kontak lens varsa çıkarılır. Gözleri yıkanmaya devam edilerek, en yakın doktora / sağlık kuruluşuna başvurulur.

 Deriye teması durumunda: Maruz kalan bölgeyi 15-20 dakika bol su ile yıkanır, gerekirse elbiseler değiştirilir. Geniş bir bölgeye temas varsa, en yakın doktora / sağlık kuruluşuna başvurulur.

İçilmesi durumunda: Kazalı kişi KUSTURULMAZ. Kişinin bilinci açıksa su içirilebilir, bilinci kapalıysa ağız yoluyla hiçbir şey verilmez. Derhal en yakın doktora / sağlık kuruluşuna başvurulur.

Solunması durumunda: Klor etkisinde kalan kişi derhal temiz havaya çık(arıl)malıdır. Solunumu durmuşsa yapay solunuma başlanmalı ve derhal 112 aranmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.