On-line ISSN:2147-155X

Basında Sağlık Köşesi – Tıbbi malzeme fiyatları yeniden belirlendi

26 Ekim 2014, Pazar, 1:20 | Basında Halk Sağlığı | 1.238 kez okundu | 0 yorum
HÜRRİYET GAZETESİ – 14.10.2014   Tıbbi malzeme fiyatları yeniden belirlendi Meltem ÖZGENÇ/ANKARA 14 Ekim 2014 Sosyal Güvenlik Kurumu 1 Ekim itibarıyla ameliyat malzemelerine ödediği ücretlerde indirime gidince kamu hastaneleri malzeme alamaz hale geldi. Özellikle beyin, kalp ve ortopedi gibi alanlarda birçok ameliyat malzeme yokluğundan iptal ediliyordu. Kriz bugün çözüldü. Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği […]

HÜRRİYET GAZETESİ – 14.10.2014

 

Tıbbi malzeme fiyatları yeniden belirlendi

Meltem ÖZGENÇ/ANKARA
14 Ekim 2014
Ameliyat kaosunda kriz çözüldü

Sosyal Güvenlik Kurumu 1 Ekim itibarıyla ameliyat malzemelerine ödediği ücretlerde indirime gidince kamu hastaneleri malzeme alamaz hale geldi. Özellikle beyin, kalp ve ortopedi gibi alanlarda birçok ameliyat malzeme yokluğundan iptal ediliyordu. Kriz bugün çözüldü. Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) yayımlandı. SGK’nın ameliyat malzemeleri için ödeyeceği paraların miktarı artırıldı.

Hastanelerin tıbbı malzeme alımında yaşadıkları sorunlar, bazı ameliyatları yapılamaz hale getirmişti. Özellikle kalp damar ve ortopedi alanlarında hastaların ameliyat olamaması büyük sıkıntı yaratmıştı. Sorunun çözümü için harekete geçen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yeni bir Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) yayınladı.

AMELİYAT MASADA KALDI

Resmi Gazete’de yayınlanan SUT ile tıbbi malzeme listelerinde kalp damar cerrahisi listesinde yer alan 36 adet tıbbi malzemenin, girişimsel radyoloji listesinde yer alan 39 adet tıbbi malzemenin ve kardiyoloji listesinde yer alan 27 adet tıbbi malzemenin fiyatları ve ortopedi ve travmatoloji branşına ait tümör rezeksiyon alan grubunda yer alan 184 adet tıbbi malzeme için ödenen fiyatlar yaşanılan malzeme temini yönündeki problemlerden dolayı yeniden düzenlenerek artırıldı.

PAZARTESİ ÇÖZÜLECEK DEMİŞTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Ekim’de yayınlanan Sağlık Uyguluma Tebliği’nin (SUT) uygulama farklılığından kaynaklanan bazı sorunları olduğunun farkına vardıklarını ve sıkıntının giderilmesi için bakanlıklar arası toplantılar yapıldığını ve sorunun pazartesi günü çözüleceğini açıklamıştı. Çelik, “Alınan kararları, ‘SGK çöküyor mu kriz mi var?’ diye değerlendirmek haksızlık. Bizim yaptığımız istismarın önlenmesine yönelik önlemler almak. Sistemin daha sağlam olması ve daha verimli işlemesi için önlemler alıyoruz. Çok basit bir örnek, bir doktor yurt dışında ama bakıyorsunuz o tarihler arasında 500 hastaya bakmış. Bu nasıl oluyor diye sorduğumuzda olay çıkarıyorlar. Eskiden ‘istismara karşı müeyyide uygulamıyorsunuz’ diye eleştirenler, ‘şimdi bu cezayı karşılayamayız batarız’ diye itiraz ediyor. ‘Sağlığı böyle finanse ediyorsunuz’ gibi eleştiriler, çifte standarttır” demişti.

SUİSTİMAL OLUR

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Hürriyet’in gündeme getirdiği ‘kamu hastanelerinin çok ucuz ürünleri SGK’ya çok yüksek bedelle fatura ettiği’ iddialarına yanıt vermişti. Müezzinoğlu, “Bakanlığın, devleti dolandırması gibi bir şey olabilir mi? Sorun Sayıştay’ın denetim ve muhasebe sistemindeki değişiklikten kaynaklanıyor. Ama insanın olduğu her yerde suistimal olur, tüm yönüyle araştırıyorum” demişti.

‘SORUN SAĞLIK BAKANLIĞI’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ameliyat kriziyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Tıbbi malzemelerde de aynı ilaçta olduğu gibi birbirinin benzeri var. Biz 1 Ekim’de SUT çıkardık. Fiyat politikası belirledik ve standart fiyatlar koyduk. Sorun Sağlık Bakanlığının ihaleye çıkarken, bu fiyatların altında pazarlık yapmaya çalışmasından kaynaklandı. Tabii o da kendi açısından kârlı olana ulaşmaya çalışıyor. Şimdi, SUT’dan kaynaklanan yanlış anlamaları düzeltmek için bakanlıklar arasında toplantı yaptık. Pazartesi günü bu sorunu çözeceğiz. Sadece 25-30 kalemde sorun yaşanıyor. Onların fiyatlarının yeniden belirlenmesi ve SUT’un revize edilmesi için toplantı yapacağız ve tıkanıklık gibi görünen bu sorunu çözeceğiz. Genel uygulamada bir tıkanıklık yok” diye konuşmuştu.

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.