On-line ISSN:2147-155X

Basında Sağlık Köşesi – IŞİD’in hedefi kadın doktorlar

26 Ekim 2014, Pazar, 1:21 | Basında Halk Sağlığı | 1.198 kez okundu | 0 yorum
IŞİD’in hedefi kadın doktorlar http://ilerihaber.org/isid-in-hedefi-kadin-doktorlar/3665/ IŞİD, Irak’ın kuzeyinde iki kadın doktoru daha öldürdü. Örgüt daha önce de kadın doktorlara dönük infazlara imza atmıştı. (İleri – Sağlık) IŞİD 8 Ekim 2014’te Musul’da aralarında iki doktor ve hukukçu bir politikacının olduğu en az dört kadını infaz etti. AFP’nin haberine göre, Irak halkına yardımı amaçlayan Al Amal Derneği’nin başkanı ve […]

IŞİD’in hedefi kadın doktorlar

http://ilerihaber.org/isid-in-hedefi-kadin-doktorlar/3665/

IŞİD, Irak’ın kuzeyinde iki kadın doktoru daha öldürdü. Örgüt daha önce de kadın doktorlara dönük infazlara imza atmıştı.

IŞİD’in hedefi kadın doktorlar

(İleri – Sağlık) IŞİD 8 Ekim 2014’te Musul’da aralarında iki doktor ve hukukçu bir politikacının olduğu en az dört kadını infaz etti. AFP’nin haberine göre, Irak halkına yardımı amaçlayan Al Amal Derneği’nin başkanı ve insan hakları aktivisti Hanaa Edwar bu bilgiyi teyit etti. Edwar, doktorların isimlerinin Maha Sabhan ve Lamia İsmail olduğunu açıkladı.

5 Ekim 2014’te Telafer’de öldürülen kadın politikacı bir ay önce esir alınmıştı. Ailesine infaz edildiği bilgisi verilen kadının cesedi bir su birikintisine atılmış olarak bulundu.

IŞİD 22 Eylül’de, sosyal medyada ISİD karşıtı paylaşımlarda bulunduğu gerekçesiyle kadın hakları aktivisti olan Samira Saleh al-Nuaimi’yi katletmişti.

Edwar, IŞİD’in kadınları direk hedef alarak toplum arasında korku salma politikası güttüğünü belirtti.

Ağustos ayında Musul’daki kadın doktorlar sosyal medyada “Musullu Kadın Doktorlar” imzasıyla paylaştıkları bir mektup ile, uluslararası kamuoyunun IŞİD’in uyguladığı şiddet ve kıyıma dikkatini çekmek için grevde olduklarını belirtmişlerdi.

Doktorlar, cihatçıların mesleklerini icra etmelerine engel olduklarını, kendilerini zorla elleri de kapatan çarşaf giymeye zorladıklarını, ayrıca IŞİD teröristleri ile evlendirilmek üzere hastaneleri gezip bekar kadın doktorların isimlerini topladıklarını duyurmuşlardı.

Bu mektubu yazan ve sosyal medyada paylaşan Dr. Ghada Shafiq, mektubu yayınladıktan bir gün sonra IŞİD tarafından öldürüldü.

EA World View’in haberine göre, bu mektubun yayınlandığı günlerde Musul’daki İbni Sina Hastanesi’nde bir kadın doktor daha IŞİD tarafından öldürülmüş olarak bulunmuştu.

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.