On-line ISSN:2147-155X

Prof.Dr.Nusret Fişek 100 Yaşında

12 Kasım 2014, Çarşamba, 9:31 | Taslak | 1.175 kez okundu | 0 yorum
Prof.Dr. Nusret Fişek Hocamız 100 Yaşında  Halk sağlığı önderi Prof.Dr. Nusret Fişek 03 Kasım 2014 gunu Ankara’da yapılan etkinlikle anıldı. Bu etkinliğe ait bilgilendirme Çalışma Ortamı Dergisinde yayınlandı. Dergide yayınlanan yazı aşağıda görülmektedir. Hocamızı saygıyla anıyoruz. Prof.Dr.Nusret Fişek 100 Yaşında Biz onu anımsadığımız sürece nice yaş günlerini kutlayacak. O bizim halk sağlığı önderimizdi. Bazen önderler […]

Prof.Dr. Nusret Fişek Hocamız 100 Yaşında 

Halk sağlığı önderi Prof.Dr. Nusret Fişek 03 Kasım 2014 gunu Ankara’da yapılan etkinlikle anıldı. Bu etkinliğe ait bilgilendirme Çalışma Ortamı Dergisinde yayınlandı. Dergide yayınlanan yazı aşağıda görülmektedir. Hocamızı saygıyla anıyoruz.

Prof.Dr.Nusret Fişek 100 Yaşında

Biz onu anımsadığımız sürece nice yaş günlerini kutlayacak. O bizim halk sağlığı önderimizdi. Bazen önderler ölümlerinden yıllar sonra, gözden düşerler; değerleri gölgelenir. Ölümünden bu yana 24 yıl geçmiş olmasına karşın, Nusret hocamızın ilkelerinin, önerilerinin ve başardıklarının değeri daha iyi anlaşılıyor. Kazanımlarımızı yitirdikçe, değerlerini daha iyi anlıyoruz. Sağlık alanında karanlıkları yaşıyoruz. Aksaklıkların faturası sağlık çalışanlarına çıkarılıyor ve halkla karşı karşıya getirilmeye çalışılıyor. Doktorların, hemşirelerin kimlikleri yok edilmeye çalışılıyor; ebelerin ise adı yok. İşkazaları “cinayet”lerden “katliam”lara dönmekte, meslek hastalıklarının adı yok.

2003 yılından bu yana iki alanda büyük bir gelişme var: Hastalar hızla artıyor ve bu hastane sayısındaki artışa yol açıyor. Bir de suçlananlar ve tutuklananlar artıyor ve yeni yeni cezaevleri açılıyor ve planlanıyor. Bu gözlemlerle “bedensel, ruhsal ve sosyal iyilik halinden” nasıl söz edebiliriz?

Emre Kongar, Cumhuriyet Gazetesi’ndeki yazısına başlık olarak “Gerçek Bir Devrimci: Prof.Dr.Nusret Fişek” demeyi yeğlemiş. “Çağdaş Türkiye, Atatürk Devrimleri ve Prof. Dr.Nusret Fişek gibi bu devrimlerin hayata geçirilmesinde büyük emekler veren Demokrat ve Cumhuriyetçi devrimciler tarafından gerçerleştirildi. Ben bu büyük devrimciyi tanımak, onunla birlikte çalışmak şansına ve onuruna sahip olmuş mutlu biriyim.” diye sürdürüyor yazısını.

“Çağdaşlık savaşımında” yalnız değiliz. Kongar’lar, Balbay’lar, Atasü’ler ve sizlerle beraberiz. Eğer kendinizi yalnız hissettiğiniz oluyorsa, Emre Kongar’ın önerisini dinleyin ve toplantılarımızı kaçırmayın.

Anma etkinliklerimizin ilk konusu da “Bir Gizli Epidemi Olarak Dünyada ve Türkiye’de Meslek Hastalıkları”. Konuşmacı Prof.Dr.İbrahim Akkurt’u ve oturumun kolaylaştırıcısı Prof. Dr.Hakan Altıntaş…

Fişek Enstitüsü’nün 22 yıldır sürdürdüğü Düşünce Ortamlarında her yıl farklı bir konu ele alınıyor ve tartışılıyor. Bu yıl seçilen konu ÖZGÜRLÜK. İnsan hak ve özgürlüklerinin bu denli ayaklar altına alındığı bir dünyada ve coğrafyada bu konuda söylenecek çok söz var. Konuşmacılar Mustafa Balbay ve Arzu Çerkezoğlu’nu ve oturumun kolaylaştırıcısı Prof.Dr.Gürhan Fişek… Balbay, daha önce de bizlerle olmuştu. “Beyin Gücü Mezarlığı Türkiye” başlıklı düşünce ortamımıza, hapishaneden yazdığı bildiriyle katılmıştı. Özgürlükte buluşmak üzere diye sözleşmiştik. O gün bu gün.

 Bu yıl Çocuğun İnsan Hakları Ödülü’nün üçüncüsünü veriyoruz. Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı tarafından verilen bu ödülü, bu yıl araştırmacı, yazar Erol Çatma kazandı. Yaşamını Zonguldak madenlerine adıyan yazar, araştırmalarıyla madenlerde çocuk işçilik olgusunu aydınlatıyor.

 Nusret Fişek’in 100.doğum yılında, Çankaya Belediyesi de onun adını verdiği bir ETÜD MERKEZİ açtı. Değerbilir bu davranışından ötürü Çankaya Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz.

 Daha önce “Çalışan Çocuk Karikatürleri” yarışmasında işbirliği yapan iki vakıf, Karikatür Vakfı ve Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı, bu kez başka bir yarışmaya ortaklaşa imza attı. Prof. Dr.Nusret Fişek anısına düzenlenen “Herkese Sağlık” Karikatür Yarışması sonuçlandı. Bu değerli karikatürlerin sergisini biraz sonra birlikte gezeceğiz. Ama öncelikle birinciliği Hicabi Demirci ve Kürşat Zaman paylaştı. Liman İş Sendikası’nın desteği ile seçilen karikatürler bir albüm halinde yayınlandı.

 Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde bu etkinliklerle eş zamanlı olarak üç sergiyi birden açıldı: Munise Aren Resim Sergisi, Karma Ressamlar Resim Sergisi ve “Herkese Sağlık” Karikatür Yarışması Sergisi. Kısa bir süre önce kaybettiğimiz Munise Aren’in Vakfımıza armağanından ötürü, ona ve Aren ailesine çok teşekkür ediyoruz.

 Nusret Fişek’i anma etkinliklerinde bu barış dinletisinin her zaman ayrı bir yeri olmuştur. Bir çok değerli sanatçı konuğumuz olmuş ve toplum dostlarına müzik ziyafeti vermiştir. Bu kez çok seçkin ve saygın sanatçı bizlerle oldu. Sayın Yıldız İbrahimova ve ona piyanoda eşlik eden Sayın Kaan Bıyıkoğlu bizlere en güzel tınıları ulaştırdılar.


Galerideki Resimler

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.