On-line ISSN:2147-155X

HASUDER İŞ SAĞLIĞI ÇALIŞMA GRUBU (İSÇG) FAALİYET RAPORU (2014)

30 Ocak 2015, Cuma, 1:14 | İşçi Sağlığı Çalışma Grubu | 1.229 kez okundu | 0 yorum
HASUDER İŞ SAĞLIĞI ÇALIŞMA GRUBU (İSÇG) FAALİYET RAPORU (2014) Grup Yürütücüleri: Prof.Dr. Ferdi TANIR, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD, Adana Doç.Dr. Metin PIÇAKÇIEFE, Muğla S.K.Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD, Muğla   İSÇG’muzun 2014 Döneminde gerçekleştirdiği çalışmaları, yapamadıkları, beklentileri ve  önümüzdeki dönemde yapılandırılması düşünülen konuları aşağıda özetlenmiştir.   A) Çalışmalarımız: 1)      Türkiye Sağlık […]

HASUDER İŞ SAĞLIĞI ÇALIŞMA GRUBU (İSÇG)

FAALİYET RAPORU

(2014)

Grup Yürütücüleri:

Prof.Dr. Ferdi TANIR, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD, Adana

Doç.Dr. Metin PIÇAKÇIEFE, Muğla S.K.Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD, Muğla

 

İSÇG’muzun 2014 Döneminde gerçekleştirdiği çalışmaları, yapamadıkları, beklentileri ve  önümüzdeki dönemde yapılandırılması düşünülen konuları aşağıda özetlenmiştir.

 

A) Çalışmalarımız:

1)      Türkiye Sağlık Raporu 2014 yayımlandı.  Türkiye Sağlık Raporu 2014-İş Sağlığı Bölümünün hazırlanmasında Çalışma Grubumuzun gönüllü üyelerinin değerli katkılarından yararlanılmıştır. İş Sağlığı bölümüne üyemiz olan toplam sekiz yazar katkı sağlamıştır ve bu bölümde çalışma yaşamını çok yakından ilgilendiren 10 önemli başlık bulunmaktadır. Bu bölümde; iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bazı temel göstergeler, sağlık personelinin sağlığı, iş kazaları, meslek hastalıkları, tarım çalışanlarında iş sağlığı güvenliği, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ve sıklığı, işyerinde şiddete yaklaşım ve korunma, çocuk işçiler, iş sağlığı çalışanlarının eğitimi ve yasal süreç, son olarak lisans ve lisansüstü eğitim programlarında iş sağlığı ve güvenliği eğitimi gibi konular ele alınmıştır. Günümüzde çalışma yaşamını yakından ilgilendiren çok sayıda ve farklı konuların olmasına rağmen neyazık ki bu bölümde küçük bir kısmına yer verilebilmiştir. Kitap içindeki iş sağlığı ve güvenliğini ilgilendiren konuların ve yazarlarının sayısının önümüzdeki yıllarda hazırlanacak olan TSR’de daha da aratacağını umut ediyoruz. Konu başlıkları ve içerikleri ile ilgili görüşler tamamen yazarlara aittir. Değerli katkılarından dolayı Çalışma Grubumuzun değerli üyelerine, kitabın ortaya çıkmasına sağladıkları destek için ve fırsat için yazarlarımızın adına HASUDER Yönetim Kurulunun değerli üyelerine teşekkür ederiz.

2)      Çalışma grubumuzun 2014 dönemi faaliyet raporu ve 17. Halk Sağlığı Kongresi (Edirne, 2014) toplantı sonuçları HASUDER Bülteni editörlüğüne gönderildi. Bültende faaliyet raporumuz yayımlandı.

3)      HASUDER-İSÇG’na ait “web sitesinin” geliştirilmesi için HASUDER yönetimi ile görüşüldü. Bu konudaki çalışmalarımız devam etmektedir.

4)      Çalışma Grubumuz her geçen gün biraz daha büyüyor. Çalışma grubumuzun üye sayısı 62‘ye yükseldi.

5)      Çalışma Grubumuzun  iletişim bilgilerini güncelledik. Özellikle “tel. ve çalıştığı kurumlar” bölümleri eksikti veya güncellenmesi gerekiyordu.

6)      Çalışma Grupları yürütücüleri toplantısı yapıldı. Grubumuz adına toplantıya katılım sağlandı.

7)      “Sağlık çalışanlarının sağlığı” çalıştaylarından üçüncüsü Denizli’de gerçekleşti.

8)      Çalışma yaşamıyla ilgili bir çok duyuruyu (eğitim, konferans, sempozyum…gibi) ÇG ile paylaştık.

9)      Çalışma Grubumuzun değerli üyeleri İSG ile ilgili çok sayıda duyuruyu bizlerle paylaştı

10)  17. Ulusal Halk Sağlığı Kongresindeki İş Sağlığı oturumlarını, konu başlıklarını ve konuşmacıları tartıştık. Bu tartışmalardan bazı şeyler öğrendik, çok değerli öneriler ortaya çıktı ve bunları ÇG ve HASUDER YK ile paylaştık.

11)  17. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi’nde çalışma grubumuzun adına kurs ve paneller gerçekleştirildi.

12)  Çalışma Grubumuzun bünyesinde yeni bir alt çalışma grubu oluşturuldu: Tarımda İş Sağlığı alt çalışma grubu.

13)  HASUDER YK İSÇG’muzdan çalışma yaşamıyla ilgili olarak iki ayrı görüş istedi. Grup görüşü olarak oluşturduğumuz; “İşyeri Hekimlerinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkinda Yönetmelik” hakkindaki görüşlerimizi ve  “İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik Taslağı Hakkındaki” görüşlerimizi HASUDER YK’na ilettik.

14)  HASUDER YK adına basın bildirileri hazırladık. Bu bildiriler; “01 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü”, “İSG Haftası Bildirisi (İSG Haftası etkinlikleri)” ve “Ölümle Sonuçlanan İş Kazaları: Soma’da yaşananlar kader değildir” konularıyla ilgiliydi.

 

B)Yapamadıklarımız:

1)      Çalışma alt gruplarının “yeniden güncellenmesi” gerektiği kanaatine varmıştık, ancak ne yazık ki güncelleyemedik.

2)      “Yeni alt çalışma grupları” oluşturulması icin çalışma grubumuza duyuru yapmıştık. Bu konuda her hangi bir öneri gelmediği icin “Tarımda iş sağlığı alt çalışma grubu” dışında yeni  bir alt çalışma grubu oluşturamadık.

 

C) HASUDER YK’dan beklentilerimiz:

Alınacak kararlarda ÇG‘muzun önerilerine daha fazla yer verilmelidir.

 

D) Çalışma Grubumuzdan beklentilerimiz:

1)      Üyelerimizin daha aktif katılımını bekliyoruz.

2)      Grup içi katılımın olabildiğince ve her konuda olmasını arzu ediyoruz.

 

E) Önümüzdeki dönemde (2015) yapılandırılması düşünülen konular ise şunlardır;

1)                “İş Sağlığı Okulu” ile ilgili eğitimlerin/uygulamaların planlanması,

2)                Çalışma Grubumuzun web sayfasının geliştirilmesi,

3)                “Kömür madenciliği” iş koluyla ilgili bir el kitabı/rapor/broşür hazırlanması,

4)                HASUDER Bültenine gönderilmek üzere aylık “İSG bilgi notlarının” hazırlanması; bununla ilgili her ay bir ve ya iki sorumlu yazarın belirlenmesi,

5)                Üyelerimizin ve alt çalışma gruplarımızın daha aktif hale getirilmesi,

6)                Dönem faaliyetlerimizi ve toplantımızın sonucunu içeren bir “bilgi notunu” HASUDER YK’na ve Bültene gönderilmesi.

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.